De beruchte ‘zwarte lijst’ maakt een comeback in de uitgaansgelegenheden van het Leidseplein en omgeving. Deze lijst, officieel bekend als de Collectieve Horeca Ontzegging (CHO), bevat de namen van personen die zich in het verleden hebben misdragen en daarom niet meer welkom zijn. Het doel is om het uitgaanspubliek aan te moedigen zich beter te gedragen, hoewel niet alle ondernemers overtuigd zijn van de effectiviteit van deze aanpak.
De terugkeer van de zwarte lijst
De zwarte lijst is geen nieuw concept. Het is een initiatief van Arjan de Waard, eigenaar van café de Waard en café Mokum op het Leidseplein. Meer dan 35 horecagelegenheden in het gebied hebben zich al aangesloten bij dit initiatief. De Waard is ervan overtuigd dat de lijst een positieve impact zal hebben. “Ik begrijp niet waarom andere horecagelegenheden niet blij zouden zijn met deze aanpak. We hebben al eerder een zwarte lijst gehad. In het begin komen er al snel een heel aantal mensen op de lijst, maar dit neemt al snel af.”
Controverse rond de zwarte lijst
Niet iedereen is echter enthousiast over de herinvoering van de zwarte lijst. Nik Poldervaart, eigenaar van café de Kroegtijger op de Zeedijk, is van mening dat het de taak van de politie is om de veiligheid te waarborgen, niet die van het horecapersoneel. “Het is juist zo mooi dat je bij een café anoniem binnen kunt lopen. Een zwarte lijst werkt alleen als iedereen in de stad meedoet. Nu ben je niet meer welkom op het Leidseplein, maar wel op het Rembrandtplein, dat is heel vreemd.”
Poldervaart voegt eraan toe dat hij niet snel zou meewerken aan een dergelijke lijst in zijn eigen gebied. “Nee, bij mij mag je altijd lekker binnenkomen in mijn eigen Vaticaantje. Je kan hier tien biertjes drinken zonder dat je huisarts of vrouw dit komt te weten.”
Privacy en de zwarte lijst
De Autoriteit Persoonsgegevens heeft aangegeven dat er strikte voorwaarden zijn verbonden aan het opstellen van een zwarte lijst. Er moet altijd iemand betrokken zijn van de politie, de gemeente of het Openbaar Ministerie en de privacy van de betrokkenen moet voldoende worden gewaarborgd.
De verwachting is dat de zwarte lijst binnen een maand volledig zal zijn geïmplementeerd op het Leidseplein.