Man krijgt vijf jaar cel voor schietincidenten op CS en Almere

Een 34-jarige man is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor het schieten op twee mannen op het Centraal Station (CS) op 16 oktober 2022 en een week later op een derde man in Almere. De laatste schietpartij resulteerde in blijvende verlamming van het slachtoffer. De man is ook bevolen om een totale schadevergoeding van 23.000 euro te betalen aan de slachtoffers.

Details van de schietincidenten

Op de dag van het eerste incident liep de veroordeelde rond op het CS met een geladen pistool. Na een confrontatie met het eerste slachtoffer, loste hij een schot dat de man in zijn romp trof en vervolgens door zijn lichaam ging om het tweede slachtoffer in de voet te raken. Na de schietpartij vluchtte de dader, wat leidde tot een politie-afzetting en zoekactie op het CS. Een week later gebruikte de man hetzelfde wapen om een derde man in Almere te schieten, wat resulteerde in blijvende verlamming van het slachtoffer.

Impact op de slachtoffers en de samenleving

Volgens de rechtbank heeft de dader door zijn acties fysieke pijn, letsel en psychologisch trauma veroorzaakt bij de slachtoffers. Bovendien heeft hij het gevoel van veiligheid dat burgers zouden moeten hebben in de openbare ruimte in Nederland, ernstig ondermijnd.

Psychologisch rapport en toekomstige behandeling

Uit een psychologisch onderzoek bleek dat de veroordeelde een IQ van 60 heeft, wat wijst op een lichte verstandelijke beperking. De rechtbank stelde dat deze beperking de man belemmert in het behouden van overzicht in complexe situaties en het inschatten van de mogelijke gevolgen van zijn beslissingen. Daarom benadrukte de rechtbank het belang van passende ondersteuning en behandeling voor de man na zijn vrijlating.

Extra maatregelen

Naast de gevangenisstraf van vijf jaar, heeft de rechtbank ook een maatregel tot gedragsbeïnvloeding of vrijheidsbeperking (GVM) opgelegd aan de veroordeelde. Dit betekent dat hij na zijn terugkeer in de samenleving onder intensief toezicht zal staan en dat zijn re-integratie aan bepaalde voorwaarden zal zijn gebonden.

Plaats een reactie