Online fondsenwerving voor slachtoffer Vondelpark steekpartij

Een bewoner van de buurt rond het Vondelpark heeft een online geldinzamelingsactie opgezet om een slachtoffer van een recente steekpartij te ondersteunen. De man, bij de lokale gemeenschap bekend als ‘Smiley’, heeft geen verblijfsvergunning en het ingezamelde geld zal worden gebruikt om juridische bijstand te bekostigen.

De steekpartij en Smiley’s situatie

De steekpartij vond plaats op een dinsdagavond, waarbij Smiley en een andere persoon gewond raakten. Smiley, die geen vaste woonplaats heeft en onder een boom in het Vondelpark verblijft, heeft het ziekenhuis inmiddels verlaten en is teruggekeerd naar het park. Volgens hem was er geen duidelijke aanleiding voor de steekpartij.

Smiley, een bekend gezicht in de buurt, is volgens buurtbewoner Claudia Schoemacher een vriendelijke man die zich onderscheidt van anderen in het park. “Hij gebruikt geen drugs en is erg sportief. Hij heeft indrukwekkende buikspieren,” zegt ze. Schoemacher kent Smiley van het uitlaten van haar hond.

Verlies van verblijfsvergunning

Schoemacher legt uit dat Smiley oorspronkelijk uit Gambia komt en drie jaar getrouwd was met een Nederlandse vrouw. Na het einde van hun relatie verloor hij echter zijn verblijfsvergunning. Ondanks deze tegenslag wil Smiley niet terug naar Gambia. “Hij houdt van Nederland en ziet hier zijn toekomst. Hij is met vlag en wimpel geslaagd voor zijn inburgeringscursus en spreekt goed Nederlands,” zegt Schoemacher.

De geldinzamelingsactie

De online geldinzamelingsactie heeft tot nu toe drieduizend euro opgeleverd. Schoemacher heeft een advocaat gevonden die bereid is om Smiley’s zaak te onderzoeken. Het ingezamelde geld zal worden overgemaakt naar deze advocaat. De donaties zijn voornamelijk afkomstig van Schoemacher’s Facebookvrienden.

Naast de geldinzamelingsactie hebben mensen ook andere vormen van steun geboden. Zo heeft iemand nieuwe sportschoenen voor Smiley gekocht en heeft Schoemacher hem wat geld gegeven om in een hostel te kunnen overnachten. Dit om te voorkomen dat hij de persoon die hem heeft gestoken opnieuw tegenkomt.

Plaats een reactie