Ontdek bijzondere verhalen uit de Amsterdamse Jordaan

De Vaste Klant en zijn schuld

In de zonnige Looiersgracht in de Jordaan begint onze ontdekkingstocht op het terras van Festina Lente. Hier staat een beeld genaamd de Vaste Klant, waar een bijzonder verhaal achter schuilt. Flore vertelt ons dat deze Vaste Klant ooit een schuld van 2.400 gulden had opgebouwd.

Simon de Looier en een eeuwenoude Bijbel

Verderop in de straat ontmoeten we Rini, de evangelist van Simon de Looier, een klein kerkje dat niet direct opvalt. Rini vertelt dat bezoekers vaak verrast zijn door wat er achter de gevel schuilgaat. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hier een eeuwenoude Bijbel uit 1662 gevonden, verborgen in de kruipruimte waar mensen onderdoken voor razzia’s.

Een bijzonder huis uit 1780

Marije woont in een uniek huis aan de Looiersgracht, daterend uit 1780. Vroeger woonde er op elke verdieping één gezin, maar nu heeft Marije alle zes verdiepingen voor haar eigen gezin. “Het laat zien hoe de luxestandaard is veranderd,” merkt ze op. Marije is docent en onderzoeker klimaatpsychologie aan de HvA en wil vanuit de psychologie mensen helpen duurzamer te leven. “We willen het allemaal, maar het lukt vaak niet.”

Henri’s kunstzinnige huis en wereldse ervaringen

Tot slot bezoeken we het kunstzinnige huis van Henri. Door de jaren heen heeft hij veel van de wereld gezien en verzameld. Henri deelt enkele van zijn ervaringen met ons, zoals zijn bezoek aan Jemen in zijn oude glorie. Zijn huis is een weerspiegeling van zijn avonturen en passie voor kunst.

De Jordaan blijft een fascinerende buurt in Amsterdam, vol bijzondere verhalen en unieke bewoners. Het is een plek waar geschiedenis, cultuur en persoonlijke verhalen samenkomen en blijven inspireren.

Plaats een reactie