Onzekerheid over toekomst festivals in de stad

De toekomst van diverse festivals die jaarlijks in de stad plaatsvinden, hangt aan een zijden draadje. Dit werd duidelijk tijdens een recente gemeenteraadsvergadering, waar burgemeester Halsema haar zorgen uitte over de veiligheid van deze evenementen. De aanleiding voor haar bezorgdheid was een tragisch incident op het Solid Grooves festival, waarbij een 21-jarige bezoeker het leven liet na een steekpartij.

Loten voor festivallocaties?

Elise Moeskops, raadslid voor D66, bracht naar voren dat ze had vernomen dat festivalorganisatoren mogelijk moeten gaan loten voor een locatie. Dit zou te maken hebben met het mogelijke wegvallen van de locatie Riekerhaven. Moeskops bekritiseerde dit idee, omdat het de broodwinning van vele mensen zou kunnen beïnvloeden. Ze vroeg zich af of het loten echt noodzakelijk was.

Veiligheid voorop

Burgemeester Halsema reageerde door te benadrukken dat er momenteel een evaluatie plaatsvindt van het Solid Grooves festival. Ze gaf aan geschrokken te zijn van de huidige stand van zaken rondom de veiligheid op grote evenementen in de stad. Ze wil eerst zekerheid dat de veiligheid op evenementen en festivals gewaarborgd kan worden, voordat ze groen licht geeft voor toekomstige evenementen.

Geen besluit genomen

Halsema benadrukte dat er nog geen definitief besluit is genomen over de toekomst van de festivals. Ze gaf aan dat er in de komende weken een besluit zal worden genomen. Over de locatie Riekerhaven is ook nog geen duidelijkheid; dit hangt af van de uitkomst van de evaluatie. Het vinden van nieuwe locaties is volgens de burgemeester een complexe taak.

Reactie Moeskops

Moeskops reageerde opgelucht op het feit dat er nog geen definitief besluit is genomen. Ze uitte echter ook haar zorgen over de opmerkingen van Halsema over de veiligheid op festivals. Volgens Moeskops zijn festivals in Amsterdam over het algemeen veilige en aangename plekken om te zijn.

Zorgplicht

Halsema benadrukte dat de gemeente een zorgplicht heeft ten aanzien van de bezoekers van festivals. Ze gaf aan dat het niet de bedoeling is om festivals te verbieden, maar dat de veiligheid van de bezoekers voorop staat. Op verzoek van Moeskops zal het onderwerp binnenkort opnieuw besproken worden.

Plaats een reactie