Openbaar vervoer in Amsterdam viert diversiteit met regenboogkleuren

In een viering van inclusie en progressie binnen de LHBTIQ+ gemeenschap, zullen twee bussen en een tram in Amsterdam het komende jaar rondrijden in de levendige kleuren van de progress vlag. De feestelijke onthulling van de tram vond plaats op de Dam, met Melanie van der Horst en drag queens Sederginne, Patty PamPam en Miss Fucksia die de ceremonie bijwoonden.

Openbaar vervoer als symbool van inclusie

De drie vervoerders, GVB, Connexxion en EBS, hebben elk een voertuig volledig bestickerd met de progress vlag. Daarnaast zijn vierhonderd voertuigen van de drie vervoerders samen voorzien van de vlag, vergezeld van de tekst ‘Everyone Is Welcome Here’. Door deze vlag op hun voertuigen en ponten te plaatsen, willen de vervoerders een krachtig statement maken over gelijkheid en inclusie.

“De progress vlag is een prachtig en krachtig symbool om aan te geven dat iedereen gelijkwaardig is, recht heeft op gelijke behandeling en erbij hoort”, aldus de Vervoerregio Amsterdam.

Welkom voor iedereen

Claudia Zuiderwijk, directeur van GVB, benadrukt dat de vlag een boodschap van welkomheid uitdraagt. “Je wil dat iedereen op mens, en op alle diversiteit en op waarde wordt geschat en gerespecteerd wordt.”

De voorzitter van de Vervoerregio Amsterdam, Melanie van der Horst, voegt eraan toe dat “iedereen welkom is in het openbaar vervoer”. “Dat laten de Vervoerregio, GVB, Connexxion en EBS ook letterlijk zien met deze Pride-voertuigen. We willen en hopen dat iedereen zich veilig en welkom voelt in bus, tram, metro en op de pont.”

Maatschappelijke impact

Zuiderwijk benadrukt ook het belang van deze actie in de huidige maatschappelijke context. “In de samenleving is er een spanning en polarisatie gaande, dus je ziet daar nog veel incidenten bij”, stelt ze.

De bestickering van de voertuigen wordt gefinancierd door Vervoerregio Amsterdam en de voertuigen zullen een jaar lang in deze kleurrijke uitvoering blijven rondrijden.

Plaats een reactie