Poolse man uitgeleverd aan Nederland voor antisemitische projectie op Anne Frankhuis

Een 41-jarige man uit Polen, die ervan wordt verdacht antisemitische teksten te hebben geprojecteerd op het Anne Frankhuis, is afgelopen vrijdag uitgeleverd aan Nederland. Dit is bevestigd door het Openbaar Ministerie. De man, die ook de Canadese nationaliteit bezit, wordt tevens verdacht van het maken en verspreiden van een discriminerende video.

De projectie en de nasleep

In februari van dit jaar werd er een antisemitische tekst geprojecteerd boven de ingang van het Anne Frankhuis, een museum dat de herinnering aan Anne Frank en haar dagboek levend houdt. Na dit incident keerde de verdachte terug naar zijn woning in Polen. In april doorzochten de Poolse autoriteiten zijn woning en auto en legden hem een uitreisverbod op in afwachting van verder politieonderzoek.

Arrestatie en uitlevering

De verdachte hield zich echter niet aan het uitreisverbod. Op 8 juli werd hij gearresteerd op het vliegveld van Frankfurt in Duitsland, terwijl hij probeerde naar Canada te reizen. Hij bleef in Duitsland in hechtenis tot zijn uitlevering aan Nederland. Na zijn aankomst in Nederland werd hij voorgeleid aan de rechter-commissaris, die beval dat de man nog twee weken in hechtenis zou blijven.

Verdere beschuldigingen

Naast de projectie wordt de man ook verdacht van het maken en verspreiden van een video waarin beelden van de projectie werden gecombineerd met een lied dat discriminerende teksten bevatte. Deze beschuldigingen zullen ook deel uitmaken van de rechtszaak tegen de man.

De rechtszaak

De verdachte zal op 5 oktober voor de meervoudige kamer van de rechtbank in Amsterdam verschijnen. Het Openbaar Ministerie heeft aangegeven dat het nog onduidelijk is of de zaak inhoudelijk zal worden behandeld tijdens deze zitting.

Controverse rond het dagboek van Anne Frank

Er is enige controverse rond het dagboek van Anne Frank, met theorieën die beweren dat het dagboek met een balpen is geschreven, een schrijfinstrument dat pas na de Tweede Wereldoorlog in gebruik kwam. Onderzoek heeft echter aangetoond dat er in de jaren 60 losse vellen papier in het dagboek zijn achtergelaten die met een balpen waren geschreven, maar dit doet niets af aan de authenticiteit van het dagboek zelf.

Plaats een reactie