Rechtbank beslist: 80-jarige zorginstellingbewoner niet vervolgd

Incident in zorginstelling Geuzenveld

Een 80-jarige bewoner van een zorginstelling in Geuzenveld zal niet voor de rechter verschijnen voor het bedreigen en belemmeren van een zorgbegeleider. Dit besluit werd vorige maand door de rechtbank genomen. Het incident vond plaats op 8 maart van dit jaar. De man, die op leeftijd is, zou de zorgbegeleider hebben gevolgd naar een kantoor, haar hebben belet het kantoor te verlaten en dreigende taal hebben geuit. Hij zou hebben geroepen “jij blijft hier”, en zou fysiek contact hebben gemaakt door tegen haar schouders te duwen en haar polsen vast te pakken.

Eerdere veroordeling

De man, die lijdt aan Alzheimerdementie, was eerder al veroordeeld voor geweld tegen een medewerker van een andere zorginstelling, waarbij hij haar meerdere keren met een keukenmes stak. Het Openbaar Ministerie wilde hem vervolgen voor onrechtmatige vrijheidsberoving en bedreiging op 8 maart, gezien zijn strafrechtelijk verleden, het risico op herhaling en de dreiging die van hem uitgaat.

Rechtbankbeslissing

Hoewel de rechtbank de beslissing van het OM begrijpt, oordeelde zij dat de 80-jarige man ‘niet in staat is om de strekking van de tegen hem ingestelde vervolging te begrijpen’. Hij is ook niet in staat om met zijn advocaat de zaak te bespreken, de verdedigingsstrategie te bepalen en de processtukken te begrijpen. Eerder bleek al dat hij niet meer uit eigen herinnering kan verklaren.

Voorlopige hechtenis

De rechtbank heeft daarom besloten de vervolging te schorsen. Desondanks acht de rechtbank het belangrijk voor zowel de verdachte als de maatschappij dat zijn voorlopige hechtenis voortgezet wordt. De man, die inmiddels in een andere instelling verblijft, wordt gezien als een ‘hoog risico op herhaling van geweldsdelicten’. Hoewel er geen rechtszaak zal plaatsvinden, blijft hij in de nieuwe instelling vastzitten. Mocht dit in de toekomst niet meer mogelijk zijn, dan zal hij worden overgeplaatst naar een Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC).

Plaats een reactie