Rudolph Stokvis, mede-oprichter van Ruigoord, overleden op 88-jarige leeftijd

Rudolph Stokvis, een van de sleutelfiguren in de oprichting en het behoud van Ruigoord als culturele vrijhaven, is op 88-jarige leeftijd overleden. Stokvis, die een cruciale rol speelde in de ontwikkeling van Ruigoord, werd onlangs nog geëerd met de heldenpenning van de gemeente Amsterdam tijdens de viering van het 50-jarig bestaan van Ruigoord op 27 juli.

De drijvende kracht achter culturele evenementen

Stokvis was een van de belangrijkste figuren achter het Amsterdams Ballon Gezelschap en de talrijke feesten en evenementen die in Ruigoord plaatsvonden. In 1975 was hij de organisator van het Vliegerfeest ter gelegenheid van het 700-jarige bestaan van Amsterdam, een evenement dat nu bekend staat als het Ballonnenfeest in Paradiso.

Later werd het festival Landjuweel opgericht, een bijeenkomst van kunstenaars, muzikanten, inheemse gemeenschappen en gelijkgestemden. Stokvis sprak in 2019 met trots over het festival: “We zijn waarschijnlijk een van de oudste festivals die er zijn en het heeft nog steeds dezelfde sfeer. Gisteren liep ik hier rond en toen dacht ik: ‘Ja, dit is het publiek wat we graag willen hebben’.”

Stokvis was ook een van de initiatiefnemers van de reizen met de Luchtbus, een project van het Amsterdams Ballongezelschap dat maandenlange reizen organiseerde naar landen als Marokko en India, waarbij de focus lag op interactie met lokale kunstenaars.

Een mentor en inspirator

Naast zijn betrokkenheid bij evenementen, speelde Stokvis een cruciale rol in het behoud van Ruigoord als culturele vrijplaats. Hij was een mentor en inspirator voor velen in de gemeenschap, deelde zijn kennis, wijsheid en ervaring met jonge kunstenaars en nieuwkomers, en moedigde hen aan om hun eigen creatieve pad te volgen.

Tijdens het Landjuweel festival ontving hij de heldenspeld van wethouder Hester van Buren. In maart van dit jaar werd bekend dat Ruigoord nog minstens 25 jaar op zijn huidige locatie in het havengebied mag blijven.

Plaats een reactie