Storm Poly laat spoor van vernieling achter in Amsterdam

De nasleep van storm Poly is nog steeds zichtbaar in Amsterdam. De storm heeft 115 bomen ontworteld, wegen geblokkeerd, woonboten onbewoonbaar gemaakt en talloze auto’s beschadigd. Samen met bomenexpert Hans Kaljee bezochten we twee locaties: de Plantage Middenlaan, waar een tachtigjarige iep is omgevallen, en het Neptunusplein in Noord, waar vier acacia’s het niet hebben overleefd.

Verlies van een historische iep

“Het doet pijn om deze iep hier zo te zien liggen”, zegt Kaljee, terwijl we voor de Hortus Botanicus aan de Plantage Middenlaan staan. De dikte van de boom verraadt zijn leeftijd van ongeveer tachtig jaar. “Hij stond op een prachtige plek.”

Veel voorbijgangers stoppen om een foto te maken van de gevallen reus. “Deze boom heeft ons zo lang trouw gediend”, merkt iemand op. “En dan is het plotseling voorbij.” Een ander vraagt zich af: “Wat kun je eraan doen? Hoge bomen vangen veel wind.”

Onvoorspelbare gevolgen van storm

Volgens Kaljee is het niet altijd te voorspellen welke boom zal bezwijken tijdens een storm, ondanks dat bomen elke drie jaar door experts worden geïnspecteerd. “We hadden speciale ankers in deze iep geplaatst om twee grote takken bij elkaar te houden. We dachten dat de takken tijdens een grote storm mogelijk zouden afbreken, maar nu is de hele boom omgevallen. Dat konden we niet voorspellen.”

Schade in Noord

In Noord, op het Neptunusplein, nemen buurtbewoners de schade op die de omgevallen bomen aan hun huizen hebben veroorzaakt. “Ik kan de dakpannen wel repareren”, zegt een bewoner. “Maar die bomen komen niet meer terug. Dat vind ik echt jammer.”

Ook in deze bomen waren ankers geplaatst, maar niemand had verwacht dat ze volledig zouden omvallen. “Acacia’s hebben een dun bladerdek en vangen normaal gesproken niet veel wind. Het zijn de laatste bomen waarvan je zou verwachten dat ze omvallen”, legt Kaljee uit.

De perfecte storm

Hoe kan het dan dat de bomen toch omvallen bij veel wind? “Het is zomer, de bladeren zitten aan de bomen. We hebben veel regen gehad, dus de bomen staan in de modder en dan komt de wind erbij”, legt Kaljee uit. Huizen kunnen een soort windtunnel effect creëren. “In zo’n situatie kan bijna geen enkele boom het volhouden.”

Een andere buurtbewoner van het plein in Noord is vastbesloten om zo snel mogelijk aan de slag te gaan om de schade te herstellen. “Het lijkt nu op een bomenkerkhof”, zegt hij. Maar het zal nog even duren voordat de buurt er weer uitziet zoals voorheen. Het duurt ongeveer dertig jaar voordat nieuwe bomen even groot zijn als de oude.

Plaats een reactie