Stormloop op inleverpunt lachgascilinders in Amsterdam

De inleveractie voor lachgascilinders bij het Afval Energie Bedrijf (AEB) in het Westelijk Havengebied van Amsterdam is een groot succes. De respons is zo overweldigend dat de inleverpremie vanaf zaterdag wordt verlaagd. Tot nu toe zijn er al bijna 1500 lachgascilinders ingeleverd.

Preventie van explosiegevaar

Sinds iets meer dan een week geeft het AEB een premie van 10 euro voor elke ingeleverde cilinder. Dit initiatief is bedoeld om te voorkomen dat de cilinders in de verbrandingsovens belanden en daar exploderen. “Ik woon in Slotermeer en als je de juiste plekken kent, dan is het alsof je geld op straat vindt”, zegt een man die twee cilinders komt inleveren. Een andere inleveraar: “Ik heb er nu tien ingeleverd. Ik woon in een tuincomplex en ik vind ze in de bosjes van de parkeerplaats.”

Geen statiegeld, wel inleverpremie

Sinds lachgas vanaf 1 januari dit jaar officieel verboden is, zit er geen statiegeld meer op de gastanks. De flessen worden daarom steeds vaker weggegooid en belanden zo in de verbrandingsovens. Het inzamelpunt is zo populair dat de premie, die contant wordt uitbetaald, soms op is. Daarom heeft de afvalverwerker een limiet van vijf cilinders per keer ingesteld.

Voordelen van de inleverpremie

Hoewel het AEB de premie uit eigen zak betaalt, is het uitbetalen van de premies voordeliger dan de cilinders in de verbrandingsovens te laten belanden. “Het is veel goedkoper dan de schade die we anders zouden hebben voor reparaties aan de ketels”, legt Mark Hagoort van het AEB uit.

De ingeleverde cilinders worden naar een bedrijf in Zeeland gebracht, waar ze worden gerecycled. Het is nog onbekend hoe lang het inzamelpunt blijft bestaan. De afvalverwerker hoopt dat de overheid uiteindelijk met een meer structurele oplossing komt voor het probleem.

Verlaging van de inleverpremie

Om mensen van buiten de regio Amsterdam te ontmoedigen, verlaagt de afvalverwerker vanaf zaterdag de inleverpremie naar 5 euro per cilinder.

Plaats een reactie