TBS met dwangverpleging voor Duitser na steekincident

Een 28-jarige Duitse man die in een psychose een Braziliaanse toerist neerstak in een hotel nabij het Centraal Station, is veroordeeld tot TBS met dwangverpleging. De rechtbank heeft deze week dit oordeel geveld, met de overtuiging dat het onverantwoord zou zijn om de man zonder behandeling terug te laten keren in de samenleving, gezien het risico op herhaling.

De aanloop naar het incident

De Duitser gaf aan dat hij zich al enkele dagen niet goed voelde. In Duitsland kreeg hij het gevoel dat mensen hem kwaad wilden doen, wat hem ertoe bracht om, gewapend met twee messen, naar Amsterdam te reizen. Na het roken van cannabis in de lobby van het hotel, kreeg hij het idee dat het slachtoffer en zijn vrienden hem wilden aanvallen. Hierop stak hij de Braziliaanse toerist in zijn nek en rug. De politie arresteerde hem kort na het incident buiten het hotel.

Eerdere geweldsincidenten

De Braziliaanse toerist overleefde het steekincident. De rechtbank veroordeelde de Duitser voor poging tot doodslag, maar legde geen gevangenisstraf op vanwege zijn psychische aandoening. De man had in Duitsland al eerder zijn buurman met een mes gestoken en was onder behandeling voor schizofrenie. Hij besloot echter zelf om te stoppen met zijn medicatie.

Behandeling noodzakelijk

De rechtbank benadrukte de noodzaak van intensieve behandeling voor de man, gezien het hoge risico op herhaling. Ondanks zijn belofte om zijn medicatie te blijven nemen en geen drugs meer te gebruiken, was de rechtbank niet overtuigd van zijn vermogen om deze beloftes na te komen. Bovendien heeft de man de neiging om cannabis te gebruiken om te kalmeren, wat zijn situatie alleen maar verergert. De rechtbank omschreef dit als ‘zeer zorgelijk’.

Langdurige behandeling

Volgens de rechtbank kan de veiligheid van de samenleving, het verminderen van het risico op herhaling en het behandelen van de ernstige problemen van de man alleen worden bereikt binnen het langdurige kader van een TBS-maatregel met dwangverpleging. De duur van de behandeling is nog onbekend, maar kan langer dan vier jaar duren. Na zijn behandeling zal de man waarschijnlijk terugkeren naar Duitsland, zoals hij tijdens de zitting aangaf te willen.

Plaats een reactie