De moord op de 15-jarige Kerwin Duinmeijer in 1983 in Amsterdam staat bekend als de eerste racistische moord in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog. Bijna veertig jaar later is de impact van deze gebeurtenis te zien in een tentoonstelling in het Amsterdam Museum aan de Amstel.
De moord en de nasleep
In de nacht van 20 op 21 augustus 1983 vierde Kerwin met vrienden een verjaardag. Na een bezoek aan een snackbar in de Damstraat kregen ze ruzie met twee skinheads. Kerwin werd neergestoken door een derde skinhead die zich bij zijn vrienden had gevoegd. De moord leidde tot massale protesten en Kerwin werd het boegbeeld van antiracisme in Nederland.
Monument ter nagedachtenis
In 1984 kreeg beeldhouwer Nelson Carrilho de opdracht om een monument ter nagedachtenis aan Kerwin te maken. Enkele maanden later werd het in het Vondelpark onthuld. Carrilho besloot geen beeld van Kerwin zelf te maken, maar Mama Baranka (moeder aarde), verwijzend naar de aarde van het eiland waar Kerwin vandaan komt en de kracht van de Afrikaanse vrouw.
Tentoonstelling in Amsterdam Museum
Op verzoek van het Amsterdam Museum maakte Carrilho afgelopen jaar een miniatuurversie van Mama Baranka. Naast het beeld zijn er foto’s, citaten en een korte documentaire in de tentoonstelling te zien. De tentoonstelling is tot 2 september te bezoeken.