VanMoof’s Financiële Ondergang: Een Analyse

De bekende fietsenfabrikant VanMoof heeft een schuld van 143,8 miljoen euro achtergelaten toen het bedrijf op 18 juli failliet werd verklaard. Dit omvat schulden aan financiers, leveranciers en de belastingdienst. Het bedrijf had al jaren geen winst gemaakt, wat uiteindelijk leidde tot zijn ondergang.

De Schuldverdeling

Volgens documenten die door de curatoren zijn ingediend bij een rechtbank in New York, heeft VanMoof de grootste schuld bij de Amerikaanse durfinvesteerder TriplePoint, met een bedrag van 77,9 miljoen euro. Daarnaast hadden leveranciers en andere zakenpartners nog 50,6 miljoen euro te goed van het bedrijf. Bovendien had VanMoof nog een openstaande belastingschuld van 15,3 miljoen euro.

De Reactie van de Klanten

Het faillissement van VanMoof heeft tot veel onrust geleid onder de klanten. Sommigen probeerden zelfs aangifte te doen tegen de fietsfabrikant wegens diefstal. Bezitters van een defecte fiets vroegen zich af wat ze nu moesten doen. Uiteindelijk konden de eigenaren hun fietsen halverwege augustus weer ophalen, maar in de staat waarin ze waren ingeleverd.

De Mogelijkheid van een Doorstart

Sinds het faillissement zijn de curatoren op zoek naar mogelijkheden voor een doorstart van VanMoof. Het Italiaans-Amerikaanse bedrijf micromobility.com had een bod gedaan, maar dit werd afgewezen. Nu moet er worden bepaald met wie de curatoren exclusief gaan onderhandelen over een mogelijke doorstart.

Deze doorstart staat echter onder druk. Het UWV betaalt de salarissen van de medewerkers tot 30 augustus. Daarna zou een potentiële investeerder een bedrijf zonder personeel overnemen, wat de aantrekkelijkheid van de investering kan verminderen.

De ondergang van VanMoof is een belangrijke herinnering aan de risico’s van ondernemerschap, zelfs voor gevestigde merken. Het is nu afwachten of het bedrijf een succesvolle doorstart kan maken en zijn schulden kan aflossen.

Plaats een reactie