Veranderingen in het straatbeeld van De Pijp: Een blik op de verdwijnende iconen

De dynamiek van een stad is onvermijdelijk, maar het verdwijnen van iconische winkels en bedrijven uit het straatbeeld kan soms een bittere pil zijn. Dit is een realiteit die Lex Banning, een kenner van de Amsterdamse wijk De Pijp, maar al te goed kent. Hij heeft de transformatie van zijn geliefde buurt van dichtbij meegemaakt.

De verdwijning van geliefde winkels

In juli 2023 hebben tien detailhandelsvestigingen in De Pijp hun deuren gesloten, volgens gegevens van de Kamer van Koophandel. Een van de meest opvallende sluitingen was die van Jan de Grote Kleinvakman, een fourniturenwinkel die door velen als een instituut werd beschouwd. De sluiting van deze winkel heeft veel emoties losgemaakt, zowel bij de werknemers als bij de klanten die van heinde en verre kwamen om er te winkelen.

De rol van een straatfotograaf

Banning, die zich in zijn fotografie richt op De Pijp en alles wat hem daar opvalt, heeft deze veranderingen vastgelegd. Als straatfotograaf en voorzitter van de Ambachtsvereniging Made in De Pijp, is hij nauw betrokken bij de ontwikkelingen in de wijk.

Veranderingen die pijn doen

Maar niet alle veranderingen worden door Banning positief ontvangen. De vervanging van de Pittenkoning door een Bubble Tea zaak, bijvoorbeeld, heeft hem diep geraakt. Hij ziet deze nieuwe zaak als een zielloze toevoeging aan de wijk, die vooral gericht is op toeristen en weinig bijdraagt aan de lokale gemeenschap.

Veranderingen die passen

Er zijn echter ook veranderingen die Banning als passend ziet. Zo werd Bakkerij Venekamp, een van de oudste zaken in De Pijp, vervangen door een Japanse supermarkt. Deze verandering past volgens hem in het multiculturele karakter van de wijk.

Hoop voor de toekomst

Ondanks de vele veranderingen, blijft Banning hoopvol. Hij gelooft dat niet alle ambachtelijke zaken en ondernemers voorgoed zullen verdwijnen uit het straatbeeld. Zo wordt de locatie waar ooit Peters Letters zat, na een bezwaar van de ambachtenvereniging, niet volledig omgebouwd tot woningen, maar zal er ruimte blijven voor ambachtelijke activiteiten. Dit geeft Banning hoop voor de toekomst van De Pijp.

Plaats een reactie