De Kunstraad in Amsterdam stelt voor om de manier waarop kunstorganisaties subsidies aanvragen te veranderen. In plaats van directe subsidies van de gemeente, zouden alle culturele instellingen zich moeten richten tot het Amsterdamse Fonds voor de Kunsten (AFK).
De Huidige Situatie
Op dit moment ontvangen 21 instellingen die onder de Amsterdamse Basisinfrastructuur vallen, rechtstreeks subsidies van de gemeente. Daarnaast zijn er 15 kleinere instellingen die ‘op functie’ onder deze regeling vallen. Volgens Felix Rottenberg, voorzitter van de Kunstraad, heeft deze tweedeling geleid tot een gevoel van ongelijkheid tussen de instellingen. De instellingen die niet onder de Basisinfrastructuur vallen, moeten hun subsidieaanvragen indienen bij het AFK, wat door sommigen wordt gezien als een soort tweederangs optie.
De Voorgestelde Verandering
De Kunstraad stelt voor om deze tweedeling te beëindigen en alle instellingen hun subsidieaanvragen bij het AFK te laten indienen. Dit zou betekenen dat alle instellingen op gelijke voet staan en dezelfde procedure volgen voor hun subsidieaanvragen. Femke Monaghan van Wachem, zakelijk directeur van debatcentrum De Balie, ondersteunt dit voorstel. Ze gelooft dat het indienen van een goede aanvraag, ongeacht bij welk fonds, het belangrijkste is.
Uitzonderingen op de Regel
Hoewel de Kunstraad voorstelt om de meeste instellingen hun subsidieaanvragen bij het AFK te laten indienen, zijn er zeven uitzonderingen. Deze instellingen, waaronder Het Nationale Ballet, het Internationaal Theater Amsterdam (ITA) en het Concertgebouw, zouden nog steeds directe subsidies van de gemeente ontvangen. Dit is vanwege hun grote bereik en de investeringen die de gemeente in hun gebouwen wil doen.
De Volgende Stappen
Het is nu aan cultuurwethouder Meliani om te beslissen of het stadsbestuur het advies van de Kunstraad zal overnemen. Als dit gebeurt, zal het een grote verandering betekenen voor de manier waarop kunstorganisaties in Amsterdam hun subsidies aanvragen.