Verhoogde veiligheidsmaatregelen na vandalisme tegen regenboogvlag

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft aangekondigd dat er mogelijk extra veiligheidsmaatregelen worden genomen in de wijk Oostzanerwerf in Noord. Dit volgt op een incident waarbij een steen door een raam werd gegooid van een huis waar een regenboogvlag hing. De vlag werd ook beschadigd tijdens het incident. In een teken van solidariteit hebben tientallen buurtbewoners vervolgens ook een pride-vlag opgehangen.

Reeks van incidenten

Op zondag 20 augustus werden twee 36-jarige vrouwen uit de buurt wakker om te ontdekken dat er een steen door hun raam was gegooid en dat hun regenboogvlag was vernield. Dit was niet het eerste incident; de nacht ervoor was hun vlag al eens naar beneden getrokken. Ondanks deze tegenslagen besloten de vrouwen hun vlag opnieuw op te hangen. Ze hebben inmiddels twee keer aangifte gedaan bij de politie.

Reactie van de burgemeester

“Ik vind het onverteerbaar dat dit gebeurt in Amsterdam”, schreef burgemeester Halsema op Instagram. “Samen met de politie kijken we nu welke extra maatregelen op korte termijn kunnen bijdragen aan de veiligheid van de buurt”. Hoewel het nog niet duidelijk is welke maatregelen precies zullen worden genomen, is het mogelijk dat er beveiligingscamera’s worden geïnstalleerd.

Steun van de gemeenschap

Na het incident hebben meerdere buurtbewoners een pride-vlag gekocht om de twee vrouwen te steunen. Ook in de naburige wijk Twiske-Zuid werd een soortgelijk initiatief gestart. In de loop van de week waren er steeds meer vlaggen in de straat te zien. “Wij voelen ons in ieder geval heel erg gesteund en die boeven hebben zo mooi het tegenovergestelde bereikt van wat ze wilden bereiken”, reageerde het stel.

Volgens de vrouwen hebben in totaal 56 buurtbewoners een vlag gekocht, hoewel sommigen hun vlag nog moeten ontvangen. Uit voorzorg worden de vlaggen ’s avonds weer naar binnen gehaald.

Plaats een reactie