Verhuizing traumahelikopter Amsterdam: minder geluidsoverlast

Na bijna drie decennia van operaties vanaf het Amsterdam UMC, locatie Vumc, heeft het Mobiel Medisch Team (MMT) een nieuwe thuisbasis gevonden. De traumahelikopter, die sinds 1995 vanaf het dak van het VUmc opereerde, is nu verplaatst naar het luchthaventerrein van Amsterdam Heliport in het Westelijk Havengebied. Deze verhuizing is een welkome verandering voor de omwonenden, die nu minder geluidsoverlast zullen ervaren.

De rol van het Mobiel Medisch Team

Het MMT speelt een cruciale rol in de medische noodhulp in de regio. Het team wordt ingeschakeld bij ernstige incidenten en bepaalt per oproep de snelste manier om bij patiënten te komen. Het VUmc was een logische locatie voor het team, aangezien er een traumacentrum voor ongevalspatiënten is gevestigd. Echter, met meerdere vluchten per dag, werd de geluidsoverlast voor de omwonenden een groeiend probleem. In 2021 werd daarom in samenwerking met de gemeente en de provincie Noord-Holland besloten om het platform te verplaatsen.

Geen invloed op de reactietijd

Volgens Mark Kramer, bestuurslid van het Amsterdam UMC, zal de verhuizing naar een minder bevolkt gebied geen negatieve impact hebben op de reactietijd van het MMT. “De verplaatsing heeft geen gevolgen voor de snelheid waarmee het MMT bij de patiënt kan zijn,” verzekerde hij.

Verlichting van geluidsoverlast

Jeroen Olthof, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, is ook tevreden met de verhuizing. Hij benadrukte de belangrijke maatschappelijke functie van de traumahelikopter, die gemiddeld zes tot zeven keer per dag wordt opgeroepen. Dit resulteert in ongeveer 4750 vliegbewegingen per jaar, wat aanzienlijke geluidsoverlast veroorzaakt. “Daarom is het goed dat we een nieuwe plek hebben gevonden,” zei hij.

De toekomst van het VUmc helikopterplatform

Ondanks de verhuizing van de traumahelikopter, blijft het helikopterplatform op het dak van het VUmc voorlopig open. De acute cardiologie zal de komende jaren op deze locatie blijven. Tot die tijd blijft het platform operationeel.

Plaats een reactie