Volle capaciteit bereikt bij nieuwe asielzoekerslocatie in Amsterdam

De recent geopende voorportaallocatie voor asielzoekers in Amsterdam Zuidoost heeft zijn maximale capaciteit al bereikt. Het pand aan de Luttenbergweg, dat plaats biedt aan driehonderd mannen, is binnen een week volledig bezet.

Snelle bezetting

De nieuwe locatie werd eerder deze week aangekondigd en was al snel volgeboekt. Binnen enkele dagen waren tweehonderd plaatsen bezet en twee nieuwe bussen met elk vijftig asielzoekers vulden de resterende capaciteit. De verwachting is dat de asielzoekers ongeveer een week op deze locatie zullen verblijven, waarna nieuwe asielzoekers hun plaats zullen innemen.

Reactie van het COA

Een woordvoerder van het Centraal Opvang Asielzoekers (COA) gaf aan niet verrast te zijn door de snelle bezetting van het pand. “Het is volgens plan. Het is het gevolg van een capaciteitsprobleem. We zijn zeer tevreden over de samenwerking met Amsterdam, maar we blijven hopen op meer locaties elders in het land.”

Preventie van overnachtingen buiten

Om te voorkomen dat asielzoekers buiten moeten overnachten, werd eerder al een opvanglocatie in Assen omgebouwd tot ‘wachtkamer’. Toen Assen geen capaciteit meer had, werd aan Amsterdam gevraagd om ook een dergelijke locatie te openen. De verwachting is dat deze locatie ongeveer een maand in gebruik zal blijven.

Rondleiding

AT5 kreeg eerder deze week een rondleiding door de nieuwe locatie. De verslaggeving hiervan gaf een uniek inzicht in de faciliteiten en de leefomstandigheden van de asielzoekers op deze locatie.

Plaats een reactie