Waterlooplein winkel gesloten wegens overtreding bestemmingsplan

Een winkel gelegen op het Waterlooplein in Amsterdam is door de gemeente gesloten vanwege het overtreden van het bestemmingsplan. De winkel, die volgens het bestemmingsplan een detailhandel zou moeten zijn, verkocht een overvloed aan souvenirs en producten gerelateerd aan cannabis en tabak. Dit is in strijd met de regels van de gemeente.

Herhaalde waarschuwingen genegeerd

De winkel, die op 10 augustus zijn deuren moest sluiten, had meerdere waarschuwingen en controles van de gemeente genegeerd. Ondanks enige aanpassingen aan het assortiment na deze waarschuwingen, bleef de winkel in overtreding. De gemeente legde daarom een last onder bestuursdwang op aan de ondernemer, maar ook deze werd genegeerd. Dit resulteerde in de uiteindelijke sluiting van de winkel.

Overvloed aan souvenirs en verboden producten

Volgens de gemeente overschreed de winkel ruimschoots het toegestane aantal souvenirs en bleef het verboden producten aanbieden. Na de sluiting heeft de ondernemer de mogelijkheid om een plan in te dienen over hoe de winkel in de toekomst volgens de regels kan worden ingericht en gebruikt. Als de gemeente vertrouwen heeft in de naleving van de regels door de ondernemer, kan de winkel weer worden geopend.

Behoud van winkeldiversiteit

In postcodegebied 1012 en veertig andere straten in het stadsdeel Centrum, zijn nieuwe winkels en voorzieningen die uitsluitend op toeristen zijn gericht, niet langer toegestaan. Deze regel is bedoeld om het winkelaanbod in de binnenstad aantrekkelijk en divers te houden en te voorkomen dat er een monocultuur ontstaat van souvenirwinkels en horeca. De naam van de betreffende winkel is niet bekendgemaakt door de gemeente.

Plaats een reactie