Waterlooplein winkel gesloten wegens overtreding bestemmingsplan

Een winkel gelegen op het Waterlooplein in Amsterdam is door de gemeente gesloten vanwege het overtreden van het bestemmingsplan. De winkel, die een overvloed aan souvenirs en cannabis- en tabaksgerelateerde producten aanbood, werd op 10 augustus gesloten.

Bestemmingsplan versus werkelijkheid

Volgens het bestemmingsplan zou de winkel zich moeten richten op detailhandel. Echter, de gemeente stelde vast dat de winkel meer functioneerde als een souvenirwinkel en headshop. Ondanks meerdere waarschuwingen en controles, paste de ondernemer het assortiment slechts ‘enigszins’ aan. Dit leidde tot het opleggen van een last onder bestuursdwang. Na een laatste controle bleek dat de ondernemer geen gehoor had gegeven aan deze opgelegde last.

Overdaad aan souvenirs en verboden producten

De gemeente constateerde dat het maximum aantal souvenirs ‘ruimschoots overschreden’ werd. Daarnaast werden er nog steeds cannabis- en tabaksgerelateerde producten aangeboden. Dit resulteerde in de uiteindelijke sluiting van de winkel.

De ondernemer heeft na de sluiting de mogelijkheid om een plan in te dienen over hoe de winkel in de toekomst volgens de regels zal worden ingericht en gebruikt. Als de gemeente vertrouwen heeft dat de ondernemer zich aan de bestemmingsplanregels zal houden, mag de winkel weer open.

Behoud van winkeldiversiteit

In postcodegebied 1012 en veertig andere straten in het stadsdeel Centrum, zijn nieuwe winkels en voorzieningen die zich uitsluitend op toeristen richten, niet langer toegestaan. Deze regel is bedoeld om het winkelaanbod in de binnenstad aantrekkelijk en divers te houden en een monocultuur van souvenirwinkels en horeca te voorkomen.

De naam van de betreffende winkel is door de gemeente niet bekendgemaakt.

Plaats een reactie