De zomerhitte in Amsterdam kan niet alleen buiten, maar ook binnen in de woningen behoorlijk oplopen. Maar hoe warm wordt het precies? Dit is de vraag die het wetenschappelijk instituut AMS en de Wageningen Universiteit & Research (WUR) proberen te beantwoorden met hun nieuwste onderzoek.
Hitte in Amsterdamse bovenwoningen
Hoewel het algemeen bekend is dat de bovenwoningen in Amsterdam in de zomer behoorlijk warm kunnen worden, is er in Europa nog nooit een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd om te bepalen hoe warm het precies wordt. Volgens onderzoeker Arthur Maas is dit een belangrijke kwestie die aandacht verdient.
Temperatuur en luchtvochtigheid metingen
Gedurende drie jaar worden in honderd Amsterdamse woningen elke vijf minuten de temperatuur en luchtvochtigheid gemeten. Het doel van het onderzoek is om te ontdekken welke delen van de stad het heetst worden en waar men verkoeling kan vinden, zowel buiten als binnen in de woningen.
Uitbreiding van bestaand onderzoek
AMS en WUR hebben al een decennium lang onderzoek gedaan naar de hitte in Amsterdam, waarbij 24 weerstations in de stad gegevens over de buitentemperatuur verzamelen. Dit onderzoek is nu uitgebreid om ook de temperatuur binnenshuis te meten.
Maas merkt op dat er aanzienlijke verschillen zijn tussen de wijken in de stad. Uit de eerste bevindingen blijkt dat wijken die breder zijn opgezet en meer groen hebben, koelere woningen hebben. Zo blijven de woningen in Amsterdam Noord bijvoorbeeld koeler dan die in het centrum.
Participatie van Amsterdammers
Amsterdammers die willen bijdragen aan het onderzoek kunnen een foto van hun thermostaat insturen. De resultaten van het onderzoek worden over twee jaar verwacht en zullen waardevolle inzichten bieden in de effecten van hitte op het binnenklimaat van Amsterdamse woningen.