Open Monumentendag trekt duizenden naar Amsterdam

De jaarlijkse Open Monumentendag, een evenement waarbij normaal gesloten monumenten hun deuren openen voor het publiek, heeft dit jaar naar schatting 46.000 bezoekers naar Amsterdam getrokken. Dit is het hoogste aantal bezoekers onder alle Nederlandse gemeenten, volgens de organiserende stichting.

Landelijk succes

Landelijk gezien heeft de Open Monumentendag ongeveer 1,3 miljoen bezoekers aangetrokken. Na Amsterdam waren Breda, met 33.000 bezoekers, en Utrecht en Rotterdam, beide met ongeveer 25.000 bezoekers, de steden met de meeste bezoekers.

Unieke monumenten in Amsterdam

In Amsterdam openden vijftig monumenten hun deuren voor het publiek. Een van de hoogtepunten was het Medinihuis, het privéhuis van voormalig Groninger Museum-directeur Frans Haks. Dit huis, gelegen aan de Recht Boomssloot 41, is bijzonder omdat het, naast het Groninger Museum, het enige interieur in Nederland heeft dat is ontworpen door de Italiaanse architect en ontwerper Alessandro Mendini.

De Open Monumentendag biedt een unieke kans om een kijkje te nemen in gebouwen en monumenten die normaal gesloten zijn voor het publiek. Het evenement draagt bij aan de waardering en het begrip van het cultureel erfgoed in Nederland. Met het hoge aantal bezoekers dit jaar blijkt eens te meer hoezeer het publiek geïnteresseerd is in de rijke geschiedenis en architectuur van ons land.

Plaats een reactie