De geplande bodeminspectie op de locatie van de Bijlmerramp wordt uitgesteld tot na de herdenking op 4 oktober, volgens een woordvoerder van wethouder Van Dantzig (woningbouw). Het uitstel is bedoeld om de herdenking van de ramp op een rustige en waardige manier te laten plaatsvinden.
Advies van de gebiedsmanager
De woordvoerder gaf aan dat het besluit is genomen op aanbeveling van de gebiedsmanager. Er is ook meer tijd nodig om de lokale gemeenschap te informeren over het onderzoek, om te voorkomen dat bewoners onnodig worden opgeschrikt.
Oorspronkelijke planning
Het onderzoek zou oorspronkelijk plaatsvinden op 12, 13 en 20 september. Tijdens dit onderzoek zouden er kleine proefboringen in de grond worden uitgevoerd. De reden voor het onderzoek is het gebruik van PFOS in het blusschuim tijdens de bluswerkzaamheden na de vliegtuigcrash. PFOS is sinds 2009 verboden omdat het schadelijk is voor mens en milieu.
Onafhankelijk onderzoek
Een onafhankelijk onderzoeksbureau zal onderzoeken of er te veel PFOS in de grond rond de rampplek zit en welke maatregelen, indien nodig, moeten worden genomen. Volgens de GGD is er geen direct gevaar voor mensen, aangezien PFOS onder de grasmat zit. “We willen echter zo min mogelijk PFOS in de grond in de hele stad, daarom voeren we extra onderzoek uit”, aldus de gemeente.
Wat is PFOS?
PFOS is een van de per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS). Het kan schadelijk zijn voor het immuunsysteem, problemen veroorzaken tijdens de zwangerschap en het risico op kanker verhogen. PFOS en PFAS worden niet afgebroken door het lichaam. Hoe meer je van deze stoffen binnenkrijgt, hoe meer ze zich ophopen in je lichaam.