Ajax onderzoekt mogelijke belangenverstrengeling technisch directeur

Voetbalclub Ajax is een onderzoek gestart naar technisch directeur Sven Mislintat. De aanleiding is een mogelijke belangenverstrengeling rondom een recente spelersaankoop. Mislintat zou een voetballer hebben aangekocht via een Duits zaakwaarnemerskantoor dat aandelen heeft in een privébedrijf van Mislintat zelf. Dit nieuws werd bekendgemaakt door de NOS.

Onwetendheid bij Ajax

Ajax heeft aangegeven niet op de hoogte te zijn geweest van het aandeelhouderschap van Mislintat in het bedrijf. De club zal het incident nader onderzoeken, in samenwerking met externe adviseurs.

Details van de transactie

Volgens de NOS betreft het een aandelentransactie in Mislintats bedrijf Matchmetrics GmbH, een bedrijf dat een commercieel datasysteem voor voetbalscouting aanbiedt. Mislintat is medeoprichter van dit bedrijf en werd kort na zijn start bij Ajax de grootste aandeelhouder met een belang van 35 procent.

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat op dezelfde dag dat Mislintat de grootste aandeelhouder werd, het Duitse zaakwaarnemerskantoor AKA Global aandelen in Matchmetrics verwierf. Dit kantoor zou ook betrokken zijn geweest bij de recente spelersaankoop van Ajax.

Zakelijke banden

AKA Global, geleid door Arthur Beck en Kermin Cerit, zou een lening van 161.000 euro hebben omgezet in 3 procent van de aandelen in Matchmetrics. Hierdoor zijn zij nu directe zakelijke relaties van Mislintat.

Belangenconflict?

Deze situatie kan in strijd zijn met de corporate governance verklaring van Ajax. Volgens deze verklaring mag een directeur van de club geen beslissingen nemen over zaken waarbij hij of zij een tegenstrijdig belang heeft. Als er sprake is van een mogelijk belangenconflict met financiële gevolgen, moet dit worden gemeld bij de Raad van Commissarissen (RvC) voor goedkeuring. De RvC is vervolgens verplicht om openbaar te maken hoe de governance code is nageleefd.

Plaats een reactie