Ajax onthult nieuw thuisshirt tot ongenoegen van fans

Voetbalclub Ajax heeft vandaag haar nieuwe thuisshirt onthuld, wat tot veel ophef heeft geleid onder de fans. De supportersclub AFCA heeft zelfs opgeroepen tot een boycot van het nieuwe shirt, dat zij als ‘verminkt’ beschouwen.

Veranderingen in het nieuwe shirt

Het meest opvallende verschil met het vorige shirt is de verplaatsing van het clublogo. In plaats van op de borst, is het logo nu centraal geplaatst tussen de sponsors Adidas en Ziggo. Daarnaast is er in het rode vlak van het shirt geëxperimenteerd met twee tinten rood, die in dunne banen over het shirt lopen. De drie kruisen, die het stadswapen van Amsterdam vertegenwoordigen, zijn afgebeeld in de nek van het shirt en komen ook terug op de kousen.

Hoewel het niet de eerste keer is dat het logo in het midden staat – dit was ook het geval in de jaren zeventig en van 1991 tot 2010 – is de verandering niet goed ontvangen door de fans.

Kritiek van de supporters

Veel Ajax-fans zijn ontevreden over het nieuwe wit-rood-wit shirt. Supportersclub AFCA heeft zelfs opgeroepen tot een boycot van het nieuwe shirt, omdat zij vinden dat de club het traditionele shirt verkwanselt voor commercieel gewin. De prominente plaatsing van het Adidaslogo boven het Ajaxlogo is een bijzonder punt van kritiek voor de supportersclub.

“Met een niet-doorgetrokken rode baan, een mislukte V-hals en de drie vette rode Adidas-strepen op de maagdelijk witte mouwen en zijkant, doet het Duitse merk volledig afbreuk aan de traditionele waarden van ons thuisshirt”, aldus AFCA.

Op Twitter uiten veel fans hun frustratie over het nieuwe ontwerp. Een veelgehoorde klacht is dat het nieuwe shirt te veel zou lijken op dat van Arsenal.

Eerdere controverse

Dit is niet de eerste keer dat een nieuw shirt van Ajax voor verdeeldheid zorgt. In mei werd het nieuwe uitshirt gepresenteerd, wat ook tot gemengde reacties leidde, variërend van ‘spuuglelijk’ tot ‘fantastisch’.

Drie weken geleden werd er nog een zoektocht gestart naar het perfecte Ajaxshirt. Het lijkt erop dat de club met dit nieuwe ontwerp niet aan de verwachtingen van de fans heeft voldaan.

Plaats een reactie