Ajax trapt Europa League af tegen getroebleerd Olympique Marseille

Vanavond begint voor Ajax de groepsfase van de Europa League, waarbij ze het opnemen tegen het Franse Olympique Marseille. De Amsterdammers hopen de bittere smaak van hun seizoensstart weg te spoelen met een overwinning. De spanning is voelbaar, zowel op als buiten het veld.

Onrust rondom de Arena

De rust is teruggekeerd rondom de Arena en het treinstation, na een confrontatie tussen Ajax-supporters en de Mobiele Eenheid (ME). De ME hield de supporters tegen om te voorkomen dat ze in contact zouden komen met de fans van Marseille. Een aantal Ajax-supporters probeerde te ontsnappen, wat leidde tot een confrontatie. De politie heeft meerdere Ajax-supporters aangehouden, hoewel het nog onduidelijk is hoeveel en waarom precies. Eerder op de dag werden er ook al 12 Marseille-supporters gearresteerd.

Arrestaties en wapenvondsten

Twaalf Franse supporters zijn tot nu toe aangehouden. In de helft van de gevallen was dit vanwege het bezit van steek- of stootwapens. Zes anderen werden gearresteerd vanwege overtredingen zoals samenscholing. Daarnaast zijn er veel steekwapens op straat gevonden, vermoedelijk achtergelaten door supporters die wisten dat er fouilleringen plaatsvonden. Ondanks deze incidenten spreekt de politie van een beheersbare situatie.

Olympique Marseille in zwaar weer

Ook Olympique Marseille heeft het moeilijk. De club werd uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League en behaalde slechts negen punten uit vijf competitiewedstrijden. Na een gelijkspel tegen Toulouse afgelopen zondag, moesten de spelers verantwoording afleggen aan hun fanatieke fans. De harde kern schreeuwde vanaf de tribune: “Werk je in het zweet of ga weg!”

De woede van de fans gaat verder dan alleen boosheid over de prestaties van de club. Vier bestuursleden beweren bedreigd te zijn door de fanatieke en beruchte supporters. In 2021 bestormden boze supporters het trainingscomplex met fakkels vanwege de slechte prestaties. Ook trainer Marcelino García Toral werd geïntimideerd en ontving bedreigingen. Deze bedreigingen leidden ertoe dat de coach twee dagen geleden besloot om te vertrekken, na slechts zeven wedstrijden bij Marseille. Assistent-trainer Jacques ‘Pancho’ Abardonado neemt vanavond de leiding over bij de Fransen.

Plaats een reactie