Amsterdam City Swim: Een golf van solidariteit voor ALS

In 2011, toen een vriend van hen werd getroffen door de dodelijke zenuw-spierziekte ALS, besloot een groep vrienden om een inzamelingsactie te starten. De overweldigende steun en donaties die ze ontvingen, inspireerden hen om hun inspanningen uit te breiden. Vandaag de dag is de Amsterdam City Swim een jaarlijks evenement dat duizenden mensen aantrekt, allemaal met hetzelfde doel: geld inzamelen voor onderzoek naar ALS, PSMA en PLS.

De kracht van gemeenschap

Vandaag verschenen drieduizend zwemmers aan de start in de Keizersgracht, klaar om de koude wateren te trotseren voor een goed doel. Het streefbedrag van 1,5 miljoen euro voor onderzoek naar ALS was al bereikt voordat het evenement begon, een bewijs van de kracht van gemeenschap en solidariteit. Onder de deelnemers was ook Ferry Weertman, de Olympisch kampioen op de 10 kilometer open water. “ALS is een verschrikkelijke ziekte. Het is helaas een kwestie van tijd als je het krijgt. We moeten iets doen om dit te veranderen, of het nu een medicijn is of een andere manier om de ziekte te vertragen,” zei hij.

Emoties langs de kant

Hoewel er veel blije gezichten te zien waren langs de kant, was het voor sommigen ook een emotionele dag. “We zijn hier samen met ons maatje Bram,” zei een jongen die zichtbaar geëmotioneerd was na het zwemmen met een vriend. “Zijn moeder heeft momenteel ALS. Ze is hier, dankzij Stichting Ambulance Wens, maar dit zal waarschijnlijk de laatste keer zijn dat ze dit kan meemaken. Dat maakt het zwaar.”

De Amsterdam City Swim is meer dan alleen een zwemevenement. Het is een krachtige herinnering aan de impact die een gemeenschap kan hebben wanneer ze samenkomt voor een gemeenschappelijk doel. Het is een viering van solidariteit, doorzettingsvermogen en hoop, en een belofte om te blijven vechten tegen ALS, PSMA en PLS.

Plaats een reactie