Amsterdamse politie verwelkomt nieuwe waterkanonnen in 2024

Na bijna een jaar afhankelijk te zijn geweest van de waterkanonnen van België en Duitsland, heeft de Amsterdamse politie zes nieuwe waterwerpers aangeschaft. De nieuwe voertuigen zullen naar verwachting in het najaar van 2024 in gebruik worden genomen.

De noodzaak van nieuwe waterkanonnen

De Amsterdamse politie heeft sinds oktober vorig jaar geen eigen waterkanonnen meer in gebruik. De bestaande voertuigen, die elk bijna 24 ton wegen, hadden te vaak te maken met klapbanden. Dit leidde tot onveilige situaties, waardoor de politie besloot om de eigen waterwerpers niet meer in te zetten en in plaats daarvan die van onze buurlanden te lenen.

Belgische en Duitse waterkanonnen in actie

De Belgische waterkanonnen, ook wel ‘sproeiwagens’ genoemd, werden voor het eerst ingezet tijdens de Champions League-wedstrijd tussen Ajax en Napoli in oktober. Ook tijdens de wedstrijd tegen Liverpool werden de Belgische kanonnen geleend. Bij ongeregeldheden rond de WK-wedstrijden van Marokko op het Mercatorplein, werd gebruik gemaakt van de Duitse ‘wasserwerfer’. Deze werd, ondanks de Nederlandse bestickering, bestuurd door de Duitse politie.

Nieuwe waterwerpers voor de Nederlandse politie

De zes nieuwe waterwerpers zijn aangeschaft na een Europese spoedaanbesteding. Het nieuwe model, de Ziegler PSV 900, is van Duitse makelij en wordt ook gebruikt door de Belgische en Duitse politie. Volgens politiechef Frank Paauw is voor dit model gekozen omdat het zijn meerwaarde in de praktijk ruimschoots heeft bewezen.

De Ziegler PSV 900 kan een waterstraal tot 65 meter ver schieten met een snelheid van 1.100 liter per minuut. De tank heeft een capaciteit van 9.000 liter, wat 2.000 liter meer is dan de oude waterkanonnen. De nieuwe voertuigen zullen worden verdeeld over Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

Productietijd en levering

De productietijd van de nieuwe waterwerpers ligt tussen de 15 en 21 maanden. Daarom wordt verwacht dat het eerste voertuig in het najaar van 2024 geleverd kan worden en het zesde voertuig in het voorjaar van 2025. Tot die tijd zal de politie nog gebruik maken van de waterkanonnen van onze buurlanden. Er wordt ook onderzocht of er twee extra waterwerpers uit het buitenland beschikbaar zijn om de productietijd te overbruggen.

Plaats een reactie