Beloning voor inleveren lachgastanks bij afvalverwerker

Explosiegevaar door lachgastanks

Het Afval Energie Bedrijf (AEB) heeft een nieuwe strategie bedacht om het aantal ontploffingen van lachgastanks in hun verbrandingsovens te verminderen. Vanaf nu krijgen mensen die hun lege lachgastanks inleveren bij het AEB een beloning van 10 euro per tank. Dit initiatief is bedoeld om de veiligheid van de medewerkers te waarborgen en de schade aan de installaties te beperken.

Sinds lachgas vanaf 1 januari dit jaar officieel verboden is, is er geen statiegeld meer op de tanks. Hierdoor worden ze vaak bij het gewone afval gegooid en belanden ze in de verbrandingsovens van het AEB. Door de hoge temperaturen in de ovens ontstaat er een te grote druk in de tanks, wat leidt tot explosies.

Inleverpremie als oplossing

Om dit probleem aan te pakken, heeft het AEB besloten om een inleverpremie van 10 euro per tank in te stellen. Deze maatregel is genomen in overleg met de gemeente. De ingeleverde tanks worden vervolgens naar een andere verwerker in Zeeland gebracht die ze kan recyclen.

Mark Hagoort, manager Energie uit Afval bij het AEB, legt uit: “We hebben ongeveer dertig keer per week een ontploffing, waardoor we de hele ketel stop moeten zetten.” Hij hoopt dat de inleverpremie mensen zal aanmoedigen om hun lege lachgastanks in te leveren. De premie wordt contant uitbetaald om de anonimiteit van de inleveraars te waarborgen.

Op zoek naar een duurzame oplossing

Hoewel de inleverpremie een stap in de goede richting is, ziet het AEB dit slechts als een tijdelijke oplossing. Het bedrijf pleit voor een duurzame oplossing vanuit de overheid. Samen met andere afvalverwerkers en de gemeente proberen ze dit probleem onder de aandacht te brengen bij de juiste ministeries.

De lachgastanks kunnen worden ingeleverd bij het inleverpunt van het AEB op de kruising van de Australiëhavenweg en de Aziëhavenweg in het Westelijk Havengebied. Dit kan van maandag tot en met zaterdag tussen 12.00 en 17.00 uur. Let op: alleen lege lachgastanks worden geaccepteerd. Andere druktanks, slagroompatronen of containers worden niet ingenomen.

Plaats een reactie