De nieuwe masteropleiding Klimaatpsychologie en -gedrag: Duurzaamheid door gedragsverandering

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) heeft een nieuwe masteropleiding gelanceerd: Klimaatpsychologie en -gedrag. Deze unieke studie richt zich op het begrijpen en beïnvloeden van menselijk gedrag om duurzaamheid te bevorderen. De studenten zullen zich de komende twee jaar buigen over diverse uitdagingen, zoals het stimuleren van elektrisch rijden in Amsterdam en het bevorderen van plantaardige eiwitconsumptie in Almere.

De focus van de opleiding

Esther Parigger, opleidingsmanager en medeoprichter van de studie, legt uit dat de opleiding niet gericht is op het behandelen van individuen met klimaatangst of -depressie. In plaats daarvan richt de studie zich op de sociale psychologie en hoe groepen mensen kunnen worden betrokken bij de transitie naar duurzaamheid.

Reint Jan Renes, lector Duurzame Stad, benadrukt dat mensen vaak niet bewust nadenken over hun dagelijkse keuzes, zoals waar ze wonen, wat ze eten en hoe ze reizen. De studenten van deze opleiding zullen leren hoe ze anderen kunnen motiveren om duurzamere keuzes te maken, zoals vaker de trein nemen of kiezen voor plantaardige voeding in plaats van vlees.

Belangrijke thema’s van de studie

Gedurende de tweejarige studie worden verschillende thema’s behandeld, waaronder de energietransitie, de transitie naar meer plantaardig eten (eiwittransitie), het kiezen van milieuvriendelijker vervoer en de transitie naar de circulaire economie. De opleiding is ontworpen als een deeltijdstudie voor werkende professionals, zodat de opgedane kennis direct in de praktijk kan worden gebracht.

Parigger legt uit dat de studenten leren hoe ze klimaatbewust gedrag kunnen realiseren. Ze zullen leren hoe ze vragen over klimaatbewust gedrag kunnen aanpakken en oplossingen kunnen ontwikkelen. Het doel is dat ze na twee jaar in staat zijn om effectieve antwoorden en strategieën te bieden.

Voor geïnteresseerden in de studie is er op 4 november een open dag gepland. Dit biedt een uitstekende gelegenheid om meer te leren over deze unieke opleiding en hoe deze kan bijdragen aan de transitie naar een duurzamere samenleving.

Plaats een reactie