De Omarmprijs: Een erkenning voor strijders tegen armoede

De Omarmprijs is een jaarlijkse onderscheiding die initiatieven beloont die zich inzetten tegen armoede en kansenongelijkheid. Dit jaar wordt de prijs uitgereikt op 17 oktober in Podium Mozaïek. De eerste drie genomineerden zijn Elythé, Art for Impact en De Boshalte.

Elythé: Een buurtwinkel met een hart

Volgens de Armoedemonitor 2021 leeft 16,6% van de Amsterdammers met een laag inkomen, een percentage dat 6% hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. Eén van de initiatieven die zich inzet tegen deze armoede is Elythé, een buurtwinkel gerund door Petra Vermazen. Petra verkoopt items van buurtbewoners zonder winstoogmerk. Wanneer een item wordt verkocht, gaat het geld direct terug naar de oorspronkelijke eigenaar. Dit initiatief biedt buurtbewoners een extra bron van inkomsten en bevordert de gemeenschapszin.

Art for Impact: Creativiteit voor een betere stad

Art for Impact is een initiatief van het kunstenaarsduo Pablo Cantatore en Antonius Janssen. Ze gebruiken hun creativiteit om de stad schoner en veiliger te maken. Een van hun projecten is de Bottle-up afvalbak, ontworpen om de afvalstromen in prullenbakken te scheiden en het verzamelen van flessen en blikjes te vergemakkelijken. Dit project is niet alleen gericht op het verbeteren van de stedelijke omgeving, maar ook op het bevorderen van de sociale integratie van daklozen.

De Boshalte: Een plek voor iedereen

De Boshalte, gelegen bij het Amsterdamse Bos, is meer dan alleen een kiosk en fietsverhuurbedrijf. Stefanie Caton, de initiatiefneemster, heeft het omgevormd tot een leer- en werkproject voor mensen die moeite hebben om werk te vinden. De Boshalte biedt verschillende werkplekken aan, van horeca tot fietsreparatie, en streeft ernaar een inclusieve gemeenschap te creëren waar iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt.

De winnaar van de Omarmprijs wordt bekendgemaakt op 17 oktober. Deze prijs is een erkenning van de inspanningen van deze initiatieven om armoede en kansenongelijkheid te bestrijden en een betere samenleving te creëren.

Plaats een reactie