Diemen’s Biomassacentrale: Een Duurzaamheidsdilemma

De mogelijke annulering van de geplande biomassacentrale in Diemen brengt een nieuw probleem met zich mee, volgens Zita Pels, de wethouder van Duurzaamheid. Tijdens een recent debat in de Stopera, benadrukte ze dat er alternatieve methoden nodig zullen zijn om woningen van het gasnetwerk te ontkoppelen als de centrale niet wordt gebouwd.

De Biomassacentrale Controverse

Pels heeft publiekelijk haar oppositie tegen de biomassacentrale uitgesproken, zowel op sociale media als in gesprekken met de provincie. Ondanks haar standpunt, erkent ze dat de gemeente weinig juridische invloed heeft op de beslissing, aangezien ze slechts een afnemer is. De plannen voor de centrale zijn echter recentelijk opgeschort, nadat de Raad van State de omgevingsvergunning vernietigde. De provincie had nagelaten een onderzoek te laten uitvoeren naar de milieueffecten van de centrale, een beslissing die door raadsleden positief werd ontvangen.

Alternatieve Duurzame Oplossingen

De vernietiging van de vergunning heeft de discussie over alternatieve duurzame oplossingen aangewakkerd. Raadsleden hebben gesuggereerd dat de 396 miljoen euro die voor de centrale was gereserveerd, beter besteed zou kunnen worden aan andere duurzaamheidsinitiatieven, zoals het isoleren van woningen. Er is ook kritiek geuit op het idee om bomen uit Estland of Litouwen te kappen en te verschepen om woningen in Amsterdam en Almere te verduurzamen, een praktijk die volgens sommigen niet duurzaam is.

De Zoektocht naar Alternatieven

Hoewel de vernietiging van de vergunning over het algemeen positief werd ontvangen, erkennen raadsleden dat er een alternatief plan nodig is. Pels gaf toe dat het annuleren van de biomassacentrale een nieuw probleem creëert, aangezien de centrale bedoeld was om woningen van het gasnetwerk te halen door middel van houtige biomassa. Ze suggereerde dat geothermie of restwarmte mogelijke alternatieven zouden kunnen zijn, maar benadrukte dat er geen garanties kunnen worden gegeven over de voortgang van het gasvrij maken van woningen.

Hoewel energieleverancier Vattenfall een nieuwe vergunningsaanvraag kan indienen, zou de provincie nog steeds een onderzoek naar de milieueffecten moeten uitvoeren. Dit zou een zorgvuldig en tijdrovend proces zijn, volgens een woordvoerder van de provincie.

Plaats een reactie