Drijvende natuureilanden voor dieren bij Zeeburgereiland

Vijf drijvende natuureilanden zijn aangelegd bij het Zeeburgereiland in Amsterdam om een veilige habitat te bieden aan otters, ringslangen, waterpitsmuizen, rietvogels en meervleermuizen. Stadsecoloog Geert Timmermans hoopt dat de eilanden binnen een jaar drukbezocht zullen zijn door deze dieren.

Ecologische verbinding

De eilanden zijn aangelegd tussen Zeeburgereiland en Steigereiland op IJburg om een ecologische verbinding te creëren van de Diemerzeedijk via het Zeeburgereiland richting Waterland. Dit maakt deel uit van het Nationaal Natuurnetwerk, dat ervoor zorgt dat bepaalde leefgebieden met elkaar in verbinding komen.

Alternatief voor groene verbinding

Met de bouw van tienduizend nieuwe woningen in de Sluisbuurt en de Baaibuurten, kunnen planten en dieren in het gedrang komen. De drijvende eilanden bieden een alternatief voor de groene verbinding op het Zeeburgereiland, waar de druk te groot wordt. De eilanden zijn ontoegankelijk voor mensen en honden.

Beplanting en leefgebied

Vrijwilligers hebben geholpen met het beplanten van de eilanden, die uiteindelijk bossige eilanden moeten worden. De beplanting is gekozen op basis van de brakke invloed van het water. De eilanden dienen als rustplekken voor dieren om vervolgens naar de andere kant te gaan, maar kunnen ook als permanent leefgebied dienen voor bijvoorbeeld de waterspitsmuis.

Volgend jaar succes?

Hoewel er nu nog niet veel leven te zien is op de eilanden, kan dit volgens Timmermans volgend jaar al anders zijn. Het project wordt als geslaagd beschouwd als er bijvoorbeeld een zonnende ringslang wordt aangetroffen, of als rietvogeltjes zich er gaan vestigen.

Plaats een reactie