Ad van Riel, een expert op het gebied van explosieven, roept op tot strengere wetgeving rondom zwaar en illegaal knalvuurwerk. Hij stelt voor om deze vormen van vuurwerk onder de Wet Wapens en Munitie te laten vallen. Volgens Van Riel is dit noodzakelijk om te voorkomen dat er slachtoffers vallen door het onderschatten van de kracht van vuurwerk.
De kracht van vuurwerk
Van Riel legt uit dat een Cobra, een type zwaar knalvuurwerk, 200 gram flitspoeder bevat. Dit is meer dan wat er in een handgranaat zit. Hij benadrukt dat vuurwerk, ondanks de onschuldige termen als ‘consumentenvuurwerk’, ‘knalvuurwerk’ en ‘siervuurwerk’, in feite explosieven zijn. Het probleem is volgens hem dat mensen de kracht van vuurwerk onderschatten, vooral als verschillende stukken vuurwerk aan elkaar worden gekoppeld.
Verhoogde opsporingsprioriteit en strengere straffen
Van Riel pleit voor een verhoogde opsporingsprioriteit en strengere straffen voor het bezit en gebruik van illegaal knalvuurwerk. Door dit soort vuurwerk onder de Wet Wapens en Munitie te laten vallen, kunnen rechters zwaardere straffen opleggen. Dit zou een effectieve manier kunnen zijn om het gebruik van gevaarlijk vuurwerk te ontmoedigen.
Sluiting van de verkoopketen
Daarnaast stelt Van Riel voor om de verkoopketen van vuurwerk te ‘sluiten’. Dit houdt in dat de registratie van vuurwerk op dezelfde manier zou moeten verlopen als bij munitie. Op deze manier kan worden voorkomen dat vuurwerk in het illegale circuit terechtkomt. Van Riel stelt dat producenten bij de levering van vuurwerk een soort eindverklaring moeten afgeven, waarin staat aan wie ze hun producten leveren.
Met deze maatregelen hoopt Van Riel dat het gebruik van gevaarlijk vuurwerk kan worden teruggedrongen en dat er minder slachtoffers zullen vallen door ongelukken met vuurwerk.