Grootschalige werkzaamheden bij station Zuid leiden tot wegafsluitingen

Station Zuid in Amsterdam staat aan de vooravond van omvangrijke werkzaamheden. Dit betekent dat de A10 Zuid, de binnenring richting Schiphol, in de weekenden van 8 tot 11 en van 22 tot 25 september volledig afgesloten zal zijn. Verkeersmanager Niels van den Brink legt uit waarom deze weekenden cruciaal zijn voor het project.

Spannende tijden voor verkeersmanagement

“Dit zijn belangrijke weekenden voor ons. Het is de eerste keer dat we de A10 richting Schiphol op zo’n grote schaal afsluiten”, zegt Van den Brink. “Tijdens deze weekenden zullen we nauwlettend in de gaten houden waar extra maatregelen nodig zijn om de bereikbaarheid van Amsterdam en de omliggende regio te waarborgen.”

Desondanks moeten reizigers rekening houden met extra reistijd. Al het verkeer vanaf knooppunt Amstel wordt omgeleid via de A9 of de A10 Noord. “De extra reistijd kan oplopen tot een uur”, waarschuwt Van den Brink.

Werkzaamheden aan station Zuid

De reden voor de afsluiting van de A10 Zuid zijn de grootschalige werkzaamheden aan station Zuid. Het station wordt vernieuwd om meer ruimte te creëren voor reizigers. De bestaande Minervapassage wordt verbreed en verhoogd en aan de zuidkant komt een geheel nieuwe passage, de zogenaamde Brittenpassage. Deze werkzaamheden maken deel uit van het project Zuidasdok, waarbij ook de A10 Zuid wordt verbreed en ondergronds gaat.

Tijdens de weekenden van de wegafsluiting worden er damwanden geplaatst voor beide passages. “In totaal gaat het om zo’n driehonderd damwanden”, zegt projectleider Rogier Licht. Om deze te kunnen plaatsen, moeten er hijskranen op de A10 worden gezet, vandaar de wegafsluiting.

Hinder voor openbaar vervoer

Ook reizigers van het openbaar vervoer zullen hinder ondervinden. “Tijdens de werkzaamheden is er een metrospoor buiten dienst, dus er zullen minder metro’s rijden. En vanwege de hijswerkzaamheden zal de stationspassage af en toe worden afgesloten”, licht Van den Brink toe.

Plaats een reactie