Herinstallatie van het ‘Vingertje’ Kunstwerk ter Ere van Nel de Jager

Na een afwezigheid van meer dan twee jaar, zal het iconische ‘vingertje’ kunstwerk, een eerbetoon aan de overleden winkelstraatmanager Nel de Jager, dit weekend opnieuw worden geïnstalleerd op de Eenhoornsluis. Het kunstwerk, dat oorspronkelijk in 2021 werd geplaatst, verdween kort na de installatie en zal nu terugkeren naar zijn oorspronkelijke locatie.

De Betekenis van het ‘Vingertje’

Het ‘vingertje’ is niet zomaar een willekeurig kunstwerk. Het was de specifieke wens van Nel de Jager, die in 2019 overleed, om een bronzen vinger te hebben die uitsteekt op de sluis. In een interview met Het Parool vlak voor haar overlijden, zei ze dat ze wilde dat er een vinger was “waar iedereen lekker over struikelt”. Het kunstwerk werd geplaatst op de sluis die de Haarlemmerstraat met de Haarlemmerdijk verbindt, een gebied dat ze jarenlang beheerde.

De Verdwenen Vinger

Maar het kunstwerk was niet lang te zien. Slechts twee maanden na de installatie werd het bronzen beeld gestolen, tot grote schrik van de huidige winkelstraatmanager, Sheila Prommenschenkel. Het bleek dat het kunstwerk niet goed was bevestigd, waardoor het gemakkelijk kon worden meegenomen.

De Terugkeer van het ‘Vingertje’

Na de diefstal werd er een crowdfundingsactie opgezet om een nieuw ‘vingertje’ te kunnen plaatsen. Het doel was om een vergelijkbaar kunstwerk te creëren ter ere van De Jager, maar dit keer met een stevigere bevestiging. Dit weekend zal het beeldje eindelijk terugkeren naar zijn oorspronkelijke locatie. De onthulling is gepland om 11.00 uur op zaterdag.

Het verhaal van het ‘vingertje’ en de betekenis ervan voor de gemeenschap is een herinnering aan de impact die individuen zoals Nel de Jager kunnen hebben op hun omgeving. Haar nalatenschap leeft voort in dit unieke kunstwerk, dat nu weer een vaste plek heeft in de Haarlemmerstraat.

Plaats een reactie