OM eist jarenlange celstraffen voor inside job bij Schiphol

In een recente rechtszaak heeft het Openbaar Ministerie (OM) gevangenisstraffen van 22 tot 57 maanden geëist tegen zes verdachten van een grootschalige diefstal bij een transportbedrijf nabij Schiphol. De roof, die plaatsvond in juni 2019, resulteerde in de diefstal van miljoenen dollars aan elektronica.

De rol van de medewerkers

Twee medewerkers van het transportbedrijf, beiden 34 jaar oud en afkomstig uit Hoofddorp, speelden een sleutelrol in de diefstal. Volgens het OM gaven zij in de nacht van 4 op 5 juni het signaal dat de kust veilig was, waarna twee vrachtwagens het terrein opreden om de elektronica te stelen.

De vrachtwagens werden geladen met veertig pallets vol met elektronica, waaronder smartphones, drones en actiecamera’s, met een totale waarde van ongeveer tweeënhalf miljoen dollar. Daarnaast zouden de verdachten die nacht ook tientallen dozen met tuinverlichting hebben gestolen. Deze werden drie maanden later teruggevonden in een loods op een industrieterrein in Beverwijk.

Professioneel geplande diefstal

“Het gaat om een strak geplande professioneel uitgevoerde diefstal”, stelt het OM. Volgens de officier van justitie was alles tot in de kleinste details voorbereid. De organisatie van de diefstal zou in handen zijn geweest van drie mannen uit Rotterdam, Amsterdam en Heerhugowaard. Zij zouden een besloten vennootschap hebben opgericht, vrachtwagens hebben aangeschaft, opslagruimte hebben bezichtigd en gehuurd, contact hebben onderhouden met de heler en de kosten hebben bijgehouden.

De zesde verdachte

De zesde verdachte, een 31-jarige man uit IJmuiden, zou verantwoordelijk zijn geweest voor het verschepen van de gestolen goederen naar Dubai. Tegen hem is ook een gevangenisstraf van 57 maanden geëist, maar dan voor witwassen en heling.

Criminele handelingen als routine

Tijdens het onderzoek van de Koninklijke Marechaussee werden de verdachten afgeluisterd en hun versleutelde berichten ontcijferd. “Daarin doen zij hun criminele handelingen af als ogenschijnlijk routinematig, als een ‘way of life'”, aldus de aanklager. Getuigen hebben ook verklaard over de aankoop van de vrachtwagens die bij de diefstal zijn gebruikt.

Plaats een reactie