Ontdek de koloniale geschiedenis van de Indische Buurt met de Oostcast-wandeling

De Indische Buurt in Amsterdam is een wijk met een rijke geschiedenis, die nauw verbonden is met het koloniale verleden van Nederland. Om deze geschiedenis beter te begrijpen en te waarderen, is er nu de Oostcast-wandeling. Deze wandeling neemt je mee langs informatiezuilen, kunstwerken en een audiotour die je meer inzicht geven in de koloniale oorsprong van de straatnamen in de buurt.

De straatnamen en hun verhalen

Veel straten in de Indische Buurt verwijzen direct naar Nederlands-Indië, zoals de Bataviastraat en de Celebesstraat, die eigenlijk naar het eiland Sulawesi verwijst. Jeremy Flohr, een van de medewerkers van de Oostcast Indische Buurt, heeft een persoonlijke band met dit eiland. “Mijn oma is geboren op Sulawesi, dus ik heb daar zelf ook een band mee. Als het de Sulawesistraat zou gaan heten, betekent dat veel voor mij”, zegt hij.

Bij de Eerste Atjehstraat wordt het verhaal verteld van de 3.000 ‘zwarte Hollanders’, die tijdens de Atjeh-oorlogen in West-Afrika werden geronseld om voor het Nederlandse leger te vechten. Kunstenaar Fré Calmes liet zich door dit verhaal inspireren tot het maken van het werk ‘Niet mijn oorlog’.

De invloed van de koloniale tijd

Volgens de initiatiefnemers is de invloed van de koloniale tijd nog steeds zichtbaar in de Indische Buurt. Zo wordt Atjeh op het straatnaambord in Oost nog steeds gespeld met ’tj’, een spelling die verwijst naar de koloniale tijd, in plaats van met een Indonesische ‘c’. “Zo zie je hoe de koloniale gedachte doorwerkte in de publieke ruimte”, zegt Flohr.

De naam van de Indische Buurt

Maar mag de Indische Buurt dan nog wel de Indische Buurt heten? “Goeie vraag”, zegt Flohr, “‘Indisch’ refereert aan voormalig Nederlands-Indië, maar er zijn ook alternatieven voorhanden, zoals de Archipelbuurt bijvoorbeeld.”

Initiatiefnemer Arjan Braaksma erkent dat het onderwerp gevoelig ligt, maar dat is ook precies de bedoeling. “Ik denk, die discussie, daar gaat het om. Het feit dat jij deze vragen stelt en dat die antwoorden komen en dat daar ruimte voor is. Dat is het belangrijkste onderdeel van dit project.”

De Oostcast-wandeling biedt dus niet alleen een kans om de Indische Buurt beter te leren kennen, maar ook om een dialoog aan te gaan over het koloniale verleden van Nederland en de invloed daarvan op onze huidige samenleving.

Plaats een reactie