Open Monumentendag: Een kijkje in het flamboyante huis van Frans Haks

Elk jaar in het tweede weekend van september, opent Nederland haar monumentale deuren voor het publiek tijdens de Open Monumentendag. Dit jaar zijn er vijftig monumenten die hun unieke interieurs en geschiedenis delen met bezoekers. Een van de meest opvallende locaties dit jaar is het voormalige huis van de flamboyante Frans Haks, gelegen aan de Recht Boomssloot 41.

De unieke architectuur van het Medini Huis

Het Medini Huis, zoals het bekend staat, is een architectonisch juweeltje ontworpen door de Italiaanse architect en ontwerper Alessandro Mendini. Mendini, die ook het Groninger Museum ontwierp, creëerde dit huis speciaal voor zijn goede vriend Frans Haks. Haks, die van 1978 tot 1995 directeur was van het Groninger Museum, woonde in dit unieke huis tot zijn overlijden in 2006.

Het Medini Huis is het enige bekende interieur in Nederland dat door Mendini is ontworpen, waardoor het een bijzonder monument is om te bezoeken tijdens de Open Monumentendag. Bezoekers worden in groepen van negen binnengelaten en krijgen een korte rondleiding op de begane grond, die ongeveer 75 vierkante meter beslaat.

De flamboyante levensstijl van Frans Haks

Een van de meest opvallende kenmerken van het huis is een in de vloer verzonken badkuip, die midden in de woonkamer staat. Haks stond erom bekend zijn gasten te ontvangen terwijl hij in deze badkuip zat, wat regelmatig tot klachten van de buren leidde over naakte mannen die zichtbaar waren door de grote ramen.

Na het overlijden van Haks in 2006, werd het huis overgenomen door een Amerikaans stel, dat het huis dit jaar openstelde voor het publiek tijdens de Open Monumentendag.

Ontdek meer unieke monumenten

Ben je geïntrigeerd door de unieke architectuur en geschiedenis van het Medini Huis? Er zijn nog veel meer bijzondere monumenten te ontdekken tijdens de Open Monumentendag. Zorg ervoor dat je de kans grijpt om deze historische panden gratis te bezoeken en meer te leren over de rijke geschiedenis van Nederland.

Plaats een reactie