Studentenvereniging L.A.N.X. aangespoord tot aangifte bij strafbaar gedrag

In een recente commissievergadering in de Stopera heeft burgemeester Halsema het bestuur van studentenvereniging L.A.N.X., het studentencorps van de Vrije Universiteit, opgeroepen om leden aan te moedigen aangifte te doen bij strafbaar gedrag. Dit volgt op een gesprek dat ze gisteren had met de bestuurders van L.A.N.X., die naar verluidt ‘volledig ontdaan’ waren over recente gebeurtenissen binnen de vereniging.

Ontdaan bestuur

Halsema beschrijft hoe het bestuur van L.A.N.X. geschokt was door de recente gebeurtenissen. Ze hadden de indruk dat veel studenten zich tot L.A.N.X. wendden vanwege het mildere klimaat in vergelijking met andere studentencorpsen. De recente gebeurtenissen hebben echter aangetoond dat er ook binnen L.A.N.X. problemen kunnen ontstaan. Het bestuur lijkt zich bewust van de noodzaak om maatregelen te nemen.

Recente misstanden

Begin deze maand kwam aan het licht dat een van de disputen van L.A.N.X. vrouwonvriendelijke opdrachten aan haar leden gaf. Deze misstanden vonden plaats in november 2022 tijdens de kennismakingstijd. Als gevolg hiervan is het dispuut geschorst en hebben de VU, UvA en HvA hun financiële steun aan de vereniging stopgezet.

Geen plaats voor intern rechtssysteem

Halsema benadrukte in haar gesprek met het bestuur van L.A.N.X. dat er geen ruimte is voor een intern rechtssysteem dat het strafrecht vervangt. Ze stelde dat er geen dubbele standaarden kunnen zijn en dat strafbaar gedrag altijd moet leiden tot aangifte. Het bestuur moet zich hiervoor inzetten en leden actief aanmoedigen om aangifte te doen.

Volgende stappen

Hoewel Halsema niet zeker weet of er daadwerkelijk strafbaar gedrag heeft plaatsgevonden, heeft ze het bestuur aangespoord om verdere maatregelen te nemen. Ze waarschuwde dat ze bereid is om harde stappen te nemen als dergelijk gedrag zich herhaalt of breder verspreid blijkt te zijn.

Geen financiële banden

Halsema benadrukte dat de gemeente geen financiële banden heeft met L.A.N.X. De enige maatregelen die ze kan nemen zijn het intrekken van de alcoholvergunning en eventueel het sluiten van een sociëteit of dispuutshuis als daar strafbaar gedrag wordt vastgesteld.

Plaats een reactie