Verkeersexperiment in Amsterdam: einde van de ‘knip’

De ontmanteling van de verkeersknip

De gemeente Amsterdam heeft vandaag een einde gemaakt aan een omstreden verkeersexperiment. De zogenaamde ‘knip’ in de Weesperstraat, Anne Frankstraat en Kattenburgergracht is ontmanteld, waardoor deze straten weer toegankelijk zijn voor verkeer. Het experiment, dat zes weken duurde, was bedoeld om de impact op het verkeer, de veiligheid en de leefbaarheid van de stad te onderzoeken.

Controverse vanaf het begin

Vanaf het moment dat de knip werd geïntroduceerd, was er veel weerstand. De straten waren dagelijks van 06.00 tot 23.00 uur afgesloten voor auto- en vrachtverkeer, wat leidde tot aanzienlijke files in de stad. De verkeersdrukte werd verplaatst naar de Kattenburgerstraat, wat leidde tot protesten van de bewoners. Er was ook onenigheid over wie wel en niet door de slagbomen mocht rijden, met name met betrekking tot toeristenbussen en openbaar vervoer voor ouderen en mensen met een beperking.

Politieke debatten en incidenten

De controverse rond de knip leidde tot een spoeddebat in de gemeenteraad, aangevraagd door de VVD. Er waren ook meerdere incidenten met hulpdiensten die problemen ondervonden bij de slagbomen. Wethouder Van der Horst beloofde dagelijkse updates over deze incidenten en hield vast aan het experiment, ondanks meerdere spoeddebatten en pogingen van de oppositie om het vroegtijdig te beëindigen.

Doel en evaluatie van het experiment

Volgens wethouder Van der Horst was het experiment noodzakelijk vanwege de hoge verkeersdruk in de stad. Ze stelde dat er 1500 auto’s per uur door de Weesperstraat rijden en dat zonder ingrijpen de stad zou vastlopen. De resultaten van het experiment zullen worden gebruikt om de effecten van straatafsluitingen te evalueren. De evaluatie van het experiment is gepland voor komend najaar.

Plaats een reactie