Verkoop van sociale huurwoningen aan Entrepotdok opgeschort tot 2027

Woningcorporatie De Alliantie heeft besloten om tot en met 2027 geen sociale huurwoningen aan het Entrepotdok te verkopen. Dit nieuws werd bekendgemaakt door wethouder Zita Pels in een brief aan de gemeenteraad. Het besluit volgt na een reeks protesten van buurtbewoners tegen de geplande verkoop van 140 woningen in de straat eind vorig jaar.

Verkoopplannen ontmoeten weerstand

De Alliantie had plannen om de vrijgekomen sociale huurwoningen te verkopen om zo fondsen te genereren voor verduurzaming en de bouw van nieuwe woningen. Volgens de corporatie was dit een noodzakelijke stap om de wooncrisis aan te pakken. Echter, de buurtbewoners waren het hier niet mee eens. Ze uitten hun ongenoegen door posters op te hangen en flyers uit te delen met de boodschap: ‘stop de asociale verkoop van sociale huurwoningen’. De vrees bestond dat de verkoop zou leiden tot een buurt die alleen toegankelijk zou zijn voor de welgestelden.

Onvoldoende duidelijke afspraken

Wethouder Zita Pels was ook tegen de verkoop. Ze stelde dat de gemeente en de woningcorporaties een ’terughoudendheid’ hadden afgesproken met betrekking tot de verkoop van sociale huurwoningen. Echter, in haar brief aan de gemeenteraad gaf ze aan dat deze afspraken, die in 2019 waren gemaakt voor de periode 2024-2027, niet voldoende duidelijk waren gedefinieerd.

Als gevolg hiervan heeft De Alliantie nu besloten om gedurende deze periode geen sociale huurwoningen te verkopen. Wat er na 2027 gebeurt, hangt af van de nieuwe afspraken die momenteel worden besproken tussen huurdersvertegenwoordigers, de gemeente en de woningcorporaties.

Entrepotdok als symbool

In haar brief aan de raad benadrukte wethouder Pels dat de wooncrisis sinds 2019 ‘sterker voelbaar’ is geworden. Ze merkte echter ook op dat het Entrepotdok ‘een symbool is geworden voor het gesprek over de ongedeelde stad en het belang van het behouden van grote aantallen sociale huurwoningen in alle delen van de stad’.

Plaats een reactie