Verloren ‘Vingertje’ Kunstwerk Keert Terug naar Haarlemmerstraat

Na een afwezigheid van meer dan twee jaar, zal het iconische ‘vingertje’ kunstwerk, een eerbetoon aan de overleden winkelstraatmanager Nel de Jager, dit weekend opnieuw worden geïnstalleerd op de Eenhoornsluis in de Haarlemmerstraat.

Een Symbolisch Gebaar

Het kunstwerk werd oorspronkelijk in 2021 geplaatst op de sluis die de Haarlemmerstraat en de Haarlemmerdijk verbindt. Het ‘vingertje’ was niet zomaar een willekeurige keuze. De Jager, die in 2019 overleed, had in een interview met Het Parool kort voor haar dood aangegeven dat ze graag een bronzen vinger wilde die uit de sluis stak, een obstakel waar iedereen ‘lekker over struikelt’.

Een Onverwachte Verdwijning

Maar het kunstwerk verdween al snel na de installatie. Binnen een paar maanden werd het volledige bronzen beeld gestolen, tot grote ontzetting van de huidige winkelstraatmanager, Sheila Prommenschenkel. “Mijn grootste angst werd werkelijkheid”, zei ze destijds. Het probleem was dat het kunstwerk niet goed bevestigd was en daardoor gemakkelijk kon worden meegenomen.

De Terugkeer van het ‘Vingertje’

Na de diefstal werd er een crowdfunding campagne opgezet om een nieuw ‘vingertje’ te kunnen plaatsen ter nagedachtenis aan De Jager. Dit keer zou het echter steviger in de grond worden verankerd. Dit weekend keert het beeldje eindelijk terug naar zijn oorspronkelijke locatie. De onthulling is gepland voor zaterdag om 11.00 uur.

Het verhaal van het ‘vingertje’ en zijn verdwijning heeft de aandacht getrokken van vele inwoners van de stad sinds het oorspronkelijk werd geplaatst in 2021. Nu, met zijn terugkeer, blijft het een levendige herinnering aan de nalatenschap van Nel de Jager en haar bijdrage aan de Haarlemmerstraat.

Plaats een reactie